juli 12, 2024

Op 19 april 1943 vertrok in Mechelen het 20ste Konvooi richting Auschwitz. Aan boord zaten 1395 Joden, per 50 gepropt in beestenwagens. Het 20ste Konvooi zou de geschiedenis ingaan als een van de meest bewaakte transporten. Toch konden 236 Joden ontsnappen. Een van hen is het 11-jarige jongetje Simon Gronowski.

Vandaag, exact 80 jaar later, wandelt podcastmaker Davy De Decker door het volledige verhaal. Hij laat zich leiden door Marc Michiels, de intussen overleden auteur die zijn leven gewijd heeft aan de geschiedenis van het 20ste Konvooi. Op ons pad ontmoeten we een team van historici en auteurs… maar ook dat jongetje, Simon Gronowski, die op 91-jarige leeftijd zijn verhaal nog altijd kan vertellen.

Luister nu naar de eerste aflevering van “Stille Rebellen”. We vertellen hoe het allemaal begon, en duiken in de kelders van de Brusselse SIPO-SD. Hier begint het verhaal van een gebeurtenis waarvan de impact tot vandaag nazindert.

“Stille Rebellen” is het debuut van Davy De Decker, in samenwerking met de 8 meicoalitie.
Beluister de podcast op SpotifyApple PodcastsYouTube of op

Een volledig overzicht van alle beschikbare kanalen vind je op onze website:
https://8meicoalitie.be/podcast/

Please follow and like us:

Gerelateerd nieuws