juni 21, 2024

Op 24 augustus word de nationale feestdag gevierd. De dag dat Oekraïne onafhankelijk werd. Deze dag word dan ook gevierd, ook in Gent. Na de inval van de Russche troepen in Oekraïne op 24 februari 2022 zijn veel Oekraïense vrouwen en kinderen genoodzaakt geweest veiliger oorden op te zoeken.
In Gent ontstonden heel wat burger initiatieven om deze vluchtelingen een veilige onderdak te bieden. Ook de Stad Gent stak de handen uit de mouwen, al in de eerste weken ging de burgemeester helpen op Sint-Salvator wijk om hulp goederen in te zamelen, zocht het volledige stadsbestuur naar opvangplaatsen en noodwoningen, binnen de mogelijkheden dat de Stad heeft. Veel hulp kwam spontaan tot stand, ook de Oekraïners hielpen waar het kon, en Socio-Culturele vereniging bied momenteel structuur aan de verschillende initiatieven.Iryna Okaianiuk & Leon Freitag zijn de initiatiefnemers.
De Pastoor van de Grieks-Katholieke kerk Ivan Danchevskyi zoekt mee de middellen en de mogelijkheden om deze vluchtelingen het thuis gevoel te geven dat ze verdienen. Dit is tevens een steun voor de soldaten die aan het front zijn gebleven. Op 24 augustus wilden de Oekraïners in Gent vooral ook de Gentenaars/Belgen bedanken. Dank voor de gastvrijheid, dank voor de steun, dank voor de warmte en liefde deze mensen ondervinden, in voor hun zeer moeilijke tijden. Van de 1400 vluchtelingen die hier momenteel zijn, zijn, het ruim 400 kinderen en de rest merendeel vrouwen. Om de Gentenaars te danken, trokken ze door de straten van Gent, met een 21 meter lange vlag van Oekraïne, De burgemeester van Gent vertegenwoordigde de Gentenaars, kreeg dan ook een feesthemd aangeboden, een hemd dat gedragen word, op traditionele wijze, door burgervaders in Oekraïne.

Please follow and like us:

Gerelateerd nieuws