mei 23, 2024

Onthulling op herdenkingsplaat aan de Malpertuussite 
Zaterdag 8 september 2018 om 11uur
(Hoek Isegrimstraat/Brugse Steenweg)

“Bommen op de Blokken : 70 doden en 35 gewonden!”

Na de landing van de geallieerde troepen op de Normandische kust op 6 juni 1944 ging het snel. Drie maanden later werd Gent al bevrijd. Ondertussen was de bevolking, ook de Gentenaars, gewoon geraakt aan de over trekkende geallieerde vrliegtuigen. Zo “gewoon” dat de richt lijnen om zich te verschuilen nog amper gevolgd werden.

Missies die onverrichter zake onderbroken werden mochten met hun lading bommen niet terug naar de thuishaven. De bommen dienden gelost te worden op secundaire doelen, in zee of op plekken waar geen slachtoffers konden vallen. Uiteraard hield dat ook risico’s in.

De groenzone langs de Fluweelstraat was vroeger een spoorwegberm. Oudere bewoners zullen zich dat nog herinneren. Zuidwaarts ging het spoor naar een wissel, die plek werd daarom beschouwd als secundair doel. Dat zou heel wat bewoners in de buurt fataal worden.

Op 3 augustus 1944 vielen geallieerden bommen verkeerdelijk op deelwjken van de Brugse Poort, vooral op de Kaarderijstraat en op de Malpertuussite of de ‘Blokken’. De ravage was enorm en er vielen 70 doden en 35 gewonden. De meeste slachtoffers staan ophelijst op het herdenkingsmonument aan het Bisschop Seghersplein (Sint-Jan-Baptistkerk). 35 slachtoffers hadden ‘Koning Nobelplein’ als adres.

Onder de slachtoffers waren ook de grootouders van Diedier Pontzeele. Na grondig opzoekwerk publiceerde hij in 1995 een brochure met het relaas van de feiten, info over de slachtoffers en getuigenissen van de piloten.

Vroeger stond er een kleine sobere herdenkingssteen in de Boomstraat, ter hoogte van de school. Die is spijtig genoeg verdwenen en bleek onvindbaar.

Daarom heeft de Stad Gent beslist deze dramatische gebeurtenis blijvend in de herinnering te houden op de vernieuwde site.

Please follow and like us:

Gerelateerd nieuws