april 18, 2024

20 HERINNERINGSSTENEN VOOR GENTSE VERZETSLUI
Op 6 en 7 maart 2019 werden 20 herinneringsstenen gelegd in onze Stad, voor weggevoerde en door de nazi’s in Wereldoorlog-2 omgebrachte Gentse verzetslui. Inlicht.: Vredeshuis, 09.233.42.95.
De Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden, Gewest Gent-Eeklo, heeft het initiatief genomen om in Gent herinneringsstenen (zogenaamde Stolpersteine of struikelstenen), te plaatsen in het voetpad vóór de woning of werkplaats van Weerstanders die tijdens WO2 actief waren in verzetsorganisaties zoals het Geheim Leger, het Onafhankelijkheidsfront, de Inlichtingen- en Actiediensten, enz., en die door de nazi-bezetter werden aangehouden. En die vervolgens naar de Duitse concentratiekampen gedeporteerd werden, en daar door uitputting, ziekten of ontberingen omgekomen zijn, of gedood. Sommigen werden hier in België gefusilleerd. Op de metalen gedenkstenen staan behalve de naam en de verzetsorganisatie, ook de cruciale datums van arrestatie en deportatie, en datum en plaats van overlijden.

De bedenker van de Stolpersteine of struikelstenen, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, heeft samen met zijn team vanaf 1994 ongeveer 70.000 herinneringsstenen over heel Europa geplaatst. Vooreerst dan voor Joodse mensen die in de uitroeiingskampen slachtoffer werden van de Holocaust, en nu dus ook voor Weerstanders die gedood werden of in de concentratiekampen omkwamen. Het Stadsbestuur van Gent steunt het initiatief van de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen, en geeft zijn volledige logistieke medewerking via de stadsdiensten. Met het akkoord van de betrokken families zullen een allereerste reeks van twintig herinneringsstenen voor Weerstanders worden geplaatst door Gunter Demnig, en wel op 6 maart vanaf 13 u. De families zijn officieel uitgenodigd op deze plechtigheid. Uiteraard zijn ook alle andere geïnteresseerden, en de Vaderlandslievende Verenigingen, van harte welkom.

Concreet : Plechtigheid had plaats op: woensdag 6 maart 2019, om 13u.
Plaats v/h gebeuren : Meersstraat 138, Gent

Please follow and like us:

Gerelateerd nieuws