juni 21, 2024

Op 8 mei 2024 herdacht men de bevrijding in 1945. 8 mei de dag dat de capitulatie van Duitsland ondertekend werd. 8 mei staat symbool vooral voor bevrijding van de kampen, welke in de eerste helft van 1945 ontdekt werden, naarmate de geallieerden verder Duitsland introkken. Men geconfronteerd werd met de gruwelen die de oorlog voor velen verborgen hield. De gevolgen van fascisme en racisme aan het licht kwamen. Een bevrijding die kon gebeuren door de duizenden verzetstrijders, die veelal ook het slachtoffer werden van de fascistische praktijken. Men werd geconfronteerd met de wreedheid dat mensen elkaar kunnen aandoen.
De mensen die het beleefden, bevrijd werden, streefden naar een wereld zonder deze wreedheden. Ter nagedachtenis was er enerzijds de herdenking aan het Achtmeiplein te Gent, en een feest in “Ons Huis” op de vrijdagmarkt. Dit met de toepasselijke naam: “Vredescafé”.
Wij spraken er Angeline Van Den Rijse, voorzitter van de Algemene Centrale ABVV, maar ook de schrijfster: Ingrid Weinberger, die het boek schreef “Samuels dochter”. Een zoektocht in het verleden van een vader, door een dochter, die probeert zijn levensloop in de oorlogsperiode te reconstrueren.

Please follow and like us:

Gerelateerd nieuws