juli 12, 2024

Donderdag 3 augustus 2023 werd een struikelsteen geplaatst voor Jozef Impens, Gearresteerd op 6 maart 1942 en gefusilleerd op 17 april 1942 te Rieme. Hij werd veroordeeld als verzetsstrijder van het ‘Geheim Leger’ in de sector Haven van Gent. Voor zijn daden tegen het Nazi Duitsland kreeg hij tijdens het proces 7 maal de doodstraf. Uiteindelijk begraven op het geheim kerkhof te Hechteld graf nr. 24. (Nabij Leopoldsburg) Zijn dochter Monique, die hem nauwelijks gekend heeft, was super tevreden dat uiteindelijk haar vader deze erkenning kreeg. De stad Gent is Jozef Impens zeker erkentelijk. Ze heeft veel gehoord over haar vader, vooral via haar moeder en uiteraard veel zaken opgezocht.
Bij dergelijke gebeurtenissen heb je als kind veel vragen… vooral het waarom. Maar Monique is tevreden dat hij de goede kant koos, tegen het Nazi Regime. Ze vergelijkt het een beetje met wat vandaag ook gebeurt. De verdeeldheid dat gezaaid word… meestal uit eigen belang. Het steentje ligt in de Sint-Salvatorstraat 157 te Gent, ter hoogte van de tramhalte richting centrum, daar woonde haar ouders, haar vader was bakker en kwam dus in contact met vele mensen. Zijn rebels karakter leidde tot verzet, verzet tegen de agressor. Het waren misschien allemaal kleine daden, doch waarschijnlijk met grote gevolgen ter verdediging van de haven van Gent.

Please follow and like us:

Gerelateerd nieuws